תריפס הקיקיון

תריפס הקיקיון

תריפס הקיקיון Scirtothrips dorsalis, הינו מזיק ידוע באסיה, אוסטרליה, דרום אפריקה, מצרים וצפון אמריקה. באירופה אינו קיים ולכן נחשב שם כמזיק הסגר. ידועים כ-100 פונדקאים צמחיים שלו מתוך 40 משפחות בוטניות, בין היתר: פלפל, תות-שדה, כותנה, בצל, הדרים, גפן ופרחים.
תריפס הקיקיון ניזון ומטיל ביצים ברקמות הצמח הצעירות והרכות יחסית, עלים חדשים וחנטים. בפלפל, למשל, מתבטא הנזק הישיר שלו בעיוות חמור (לעיתים סלסול) של העלווה הצעירה בחלקו העליון של הצמח עד כדי "תקיעתו" של הצמח מבחינת המשך הגדילה.
במצבים קיצוניים גורם תריפס הקיקיון לצלקות שעם חריפות על פרי הפלפל ולעיוותו. בתות-שדה גורם תריפס הקיקיון להשחרה של העורקים הראשיים בעלה עד להתייבשותו.
נזק של תריפס הקיקיון

ביולוגיה כללית

גופו של הבוגר של תריפס הקיקיון בעל גוון חיוור. אורכו פחות מ-2 מ"מ. דרגות הזחל בגוון חיוור גם-כן. משך ההתפתחות שלו בטמפרטורה 25°c :
דרגת הביצה 6-8 ימים, דרגות הזחל 6-7 ימים, קדם גולם וגולם 2-3 ימים. הבוגר חי בממוצע כ- 11 יום. התריפס מתרבה הן רביית בתולין והן רביית זיווגין. כאמור, על הרוב הוא ניזון עלווה (אינו ניזון מאבקת פרחים כמו התריפס הקליפורני). מין זה, כמיני תריפס אחרים, בעל יכולת העברה של מחלות וירוס שונות.

הדברה

עיקר ההדברה של תריפס הקיקיון מבוססת על חומרים כימיים. כרגע לא ידוע על אויב טבעי יעיל כנגדו. אקרית הסבירסקי נבחנת כמועמדת להדברה ביולוגית שלו בירקות.

למידע נוסף פנה אלינו כאן