נמטודות יוצרות עפצים הן תולעים נימיות טפיליות הפוגעות במערכת השורשים של הצמח ומסבות נזק רב, הפחתה ביבול ופגיעה כלכלית קשה.
הביצים מוטלות מחוץ לשורש ומהן בוקעות לרוב נמטודות נקבות. זחלי הנמטודות חודרים לשורש מקצהו, נעים לאורכו ונוכחותם מובילה להיווצרות תאי ענק בשורש. תאים אלה מספקים את מזונן של הנמטודות וכן יוצרים את העפצים האופייניים לפגיעתן. בתוך השורש הזחלים משלשים את גודלם והופכים לנמטודות בוגרות שצורתן אגסית. כל נמטודה נקבה מטילה במהלך חייה למעלה מ-1000 ביצים.
נזק
הנמטודות מוצצות את מהל התאים של הצמח וכן מזריקות רעל. הן יוצרות עיוות של השורשים וגורמות לחלוקה מהירה של תאים ללא יצירת דפנות, פגיעה במאזן מווסתי הצמיחה בצמחים הנגועים וליצירת תאי ענק. כל אלה יוצרים שיבוש משמעותי בקליטת המים בצמח, פגיעה בקליטת המינרלים מהאדמה. נמטודות עפצים משפיעות על יעילות קליטת המים באמצעות מערכת השורשים ולכן על צמחים נגועים סימני צמא גם כאשר אין מחסור במים. תסמינים אופייניים הינםנבילה, כלורוזה המביאה לירידה בפוטוסינתזה ופיחות בעלווה וקצב הצימוח. פרט לנזקן הישיר, הנמטודות יוצרות גם נזקים משניים באמצעות סיוע בחדירת גורמי מחלה אחרים לצמח.
ישנן אסטרטגיות הדברה משולבת למינים שונים של נמטודות.
למידע נוסף פנה לסוכן שרות שדה של ביו-בי.